Header Ads

Ιατρικές οδηγίες που θα βοηθήσουν να σώσεις τη ζωή κάποιου συνανθρώπου σου ή και τη δική σου

«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν», έλεγε ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης.

Σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, το θέμα της πρόληψης των ασθενειών και η προαγωγή της καλής υγείας, κατά κύριο λόγο σε νεαρές ηλικίες. Ωστόσο, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις, ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική και για άτομα άνω των 65 ετών, τα οποία σε μεγάλο ποσοστό αγνοούν τη σπουδαιότητά της.
Είτε ανήκετε στην κατηγορία που κάνει κανονικά τα ιατρικά checkup, είτε όχι καλό είναι να ξέρετε τα συμπτώματα των πιο συχνών παθήσεων καθώς και τις πρώτες βοήθειες καθώς  μπορείτε να σώσετε τη ζωή ενός προσφιλούς σας ανθρώπου.

Καρδιακή προσβολή

Η καρδιά μας είναι ένας μυς που χρειάζεται καλή παροχή αίματος για να παραμείνει υγιής. Η καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν το οξυγονωμένο αίμα σταματήσει να ρέει στην καρδιά.
Όταν συμβεί μια καρδιακή προσβολή , η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να είναι θανατηφόρα. Από τους ανθρώπους που πεθαίνουν από καρδιακές προσβολές, περίπου οι μισοί πεθαίνουν μέσα σε μια ώρα από τα πρώτα συμπτώματά τους και πριν φτάσουν στο νοσοκομείο. Επίσης πάνω από τους μισούς ανθρώπους όλων που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή περιμένει περισσότερο από δύο ώρες πριν από τη λήψη βοήθειας.
Αν αυτό δεν είναι σε θέση να φτάσει σε ένα μέρος του μυός, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
Τα συμπτώματα που μπορούν να προβλέψουν μια καρδιακή προσβολή, είναι:
-Θωρακική δυσφορία: Μπορεί να αισθανθείτε μια δυσάρεστη πίεση, σφίξιμο, πληρότητα ή πόνο.
–Δύσπνοια που μπορεί να συμβεί με ή χωρίς δυσφορία στο στήθος.
-Αυξημένο άγχος.
–Εκτός από πόνους στο σώμα, κάποιος μπορεί να νιώσει πόνο στο λαιμό, την κοιλιακή κοιλότητα, την πλάτη, τη γνάθο και τα χέρια, ειδικά στο αριστερό.
-Βήχας: Λόγω της αδυναμίας της καρδιάς να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις του σώματος, το αίμα μπορεί να διαρρεύσει στους πνεύμονες.
Πρώτες βοήθειες
1. Καλέστε το 166
Το να καλέσετε επιτόπου ιατρική βοήθεια μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου σε μια καρδιακή προσβολή.
2. Πάρτε μια ασπιρίνη
Δεν πρέπει να σηκωθείτε και να ψάξετε για μια ασπιρίνη, καθώς αυτό μπορεί να ασκήσει περιττή πίεση στην καρδιά σας. Ωστόσο, εάν υπάρχει κάποιος άλλος στο σημείο, που μπορεί να σας βοηθήσει, ζητήστε του να σας φέρει ένα δισκίο ασπιρίνης.
3. Εάν το άτομο έχει χάσει την αισθήσεις του, κάντε του τεχνητή αναπνοή
Σύμφωνα με την κλινική Mayo, εάν είστε με ένα άτομο που έπαθε καρδιακή προσβολή και αυτός ή αυτή έχασε τις αισθήσεις του/της, μην ξεχάσετε να το αναφέρετε αυτό στο τηλέφωνο, όταν θα καλέσετε το 166.

Καρδιακό επεισόδιο / ανακοπή

Το καρδιακό επεισόδιο είναι η ξαφνική και απροσδόκητη απώλεια της καρδιακής λειτουργίας, της αναπνοής και της μνήμης. Συχνά συγχέεται με την καρδιακή προσβολή, αλλά υπάρχει μια διαφορά. Η καρδιακή προσβολή προκαλείται από μια μπλοκαρισμένη ροή αίματος προς την καρδιά ενώ η καρδιακή ανακοπή προκαλείται όταν η καρδιά σταματά να χτυπά απροσδόκητα. Η ανακοπή έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια των αισθήσεων και τη διακοπή του καρδιακού παλμού μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.Αν δεν χορηγηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια μπορεί να προκληθούν μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες ή ο ασθενής μπορεί να χάσει τη ζωή του μέσα σε μόλις τέσσερα έως έξι λεπτά.
Τα συμπτώματα που του καρδιακού επεισοδίου είναι τα εξής:
-Ξαφνική απώλεια ικανότητας αντίδρασης. Αν συμβεί σε κάποιον, δεν θα λάβετε καμία απάντηση για το αν είναι καλά ή όχι.
-Δεν αναπνέει κανονικά, αλλά ίσως με κοφτές ανάσες.
-Αδράνεια και αδυναμία, ειδικά όταν εκτελούνται ασκήσεις.
Όσο πιο γρήγορα καλέσετε το ασθενοφόρο, τόσο το καλύτερο.
Πρώτες βοήθειες 
-Ζητήστε από το άτομο να καθίσει αναπαυτικά και προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι.
-Χαλαρώστε τυχόν σφικτό ρουχισμό που έχει πάνω του (γραβάτα, παπούτσια, παντελόνι κλπ).
-Ρωτήστε αν το άτομο παίρνει οποιοδήποτε φάρμακο για κάποια γνωστή καρδιακή πάθηση.
-Εάν ο πόνος δεν υποχωρεί αμέσως με την ανάπαυση ή μέσα σε 3 λεπτά από τη λήψη του φαρμάκου, καλέστε επειγόντως τις Πρώτες Βοήθειες.
-Αν το άτομο είναι αναίσθητο και δεν ανταποκρίνεται, καλέστε τις Πρώτες Βοήθειες και στη συνέχεια κάντε του μαλάξεις στο στήθος με τη μέθοδο CPR (τεχνητή αναπνοή
-ΜΗΝ αφήνετε το άτομο μόνο του παρά μόνο για να καλέσετε σε βοήθεια, αν χρειαστεί.
-Μην αφήνετε το άτομο να υποστηρίζει ότι “δεν είναι τίποτα” και “θα περάσει”, αγνοώντας έτσι τα συμπτώματα και προσπαθώντας να σας πείσει να μην καλέσει σε επείγουσα βοήθεια.
-ΜΗΝ περιμένετε να δείτε αν τα συμπτώματα υποχωρούν.
-ΜΗΝ δίνετε στον ασθενή οτιδήποτε από το στόμα, εκτός εάν πρόκειται για φάρμακο της καρδιάς, το οποίο του έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό.

Εγκεφαλικό

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ένας ξαφνικός και ισχυρός πονοκέφαλος. Μερικές φορές ονομάζεται «εγκεφαλικό επεισόδιο», επειδή η ροή του αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου αποκόπτεται, αφήνοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα με έλλειψη οξυγόνου και ενδεχομένως πεθαίνουν.Επίσης, είναι δυνατό να εκδηλωθεί πρόβλημα στην ομιλία (μπερδεμένα λόγια, αδυναμία να θυμηθεί λέξεις, πρόβλημα στην κατανόηση λέξεων) για αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που διαρκεί ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο.
Τα συμπτώματα που του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι τα εξής:
-Μούδιασμα ή αδυναμία του προσώπου, του βραχίονα ή του ποδιού στη μία πλευρά του σώματος.
-Πρόβλημα με το περπάτημα, την κατανόηση και την ομιλία.
–Ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος.
-Αδυναμία όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια.
Πρώτες βοήθειες 
Κατά τη διάρκεια της αναμονής του ασθενοφόρου, παραμείνετε κοντά στον ασθενή:
– Οδηγήστε τον να ξαπλώσει σε ένα κρεβάτι. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλο.
– Μην τον αφήσετε να φάει ή να πιει οτιδήποτε.
– Εάν κάνει εμετό, γυρίστε το κεφάλι και το σώμα του στο πλάι. Έτσι, μειώνεται η πιθανότητα να πάθει εισρόφηση (είσοδος του εμετού στην αναπνευστική οδό).
– Εάν χάσει τις αισθήσεις του, αρχίστε την παροχή πρώτων βοηθειών. Παρακολουθείτε την αναπνοή και το σφυγµό του κάθε 10 λεπτά και να είστε έτοιµοι να ξεκινήσετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΑ) εάν χρειαστεί. Φυσικά πρέπει να γνωρίζετε τις κατάλληλες τεχνικές και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να φροντίσουν όλοι να μάθουν πώς παρέχονται οι πρώτες βοήθειες.
Είναι πολύ σημαντικό για άτομα που έχουν συμπτώματα εγκεφαλικού να εισαχθούν στο νοσοκομείο όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Εάν το εγκεφαλικό επεισόδιο προκλήθηκε από έναν θρόμβο αίματος, τότε μπορεί να δοθεί ένα θρομβολυτικό φάρμακο για τη διάλυση του θρόμβου.
Συνήθως, οι ασθενείς θα πρέπει να βρεθούν στο νοσοκομείο μέσα σε 3 ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να λάβουν αυτά τα φάρμακα έως και 4 – 5 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το αίτιο και τη βαρύτητα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Για τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο.

Στεφανιαία νόσος

Η στεφανιαία καρδιακή νόσος ή η ισχαιμική καρδιοπάθεια, είναι μια στένωση των στεφανιαίων αρτηριών που τροφοδοτούν την καρδιά με οξυγόνο και αίμα.
Υπεύθυνοι αιτιολογικοί παράγοντες θεωρούνται η κακή διατροφή, το κάπνισµα, η παραµέληση της σωµατικής άσκησης, καθώς και οι κοινωνικές στερήσεις σε συνδυασµό µε το καθηµερινό άγχος και το στρες για την επιβίωση. Βέβαια τα ίδια προβλήµατα παρατηρούνται σε όλες τις ανεπτυγµένες χώρες και γι’ αυτό το λόγο η διατροφή θεωρείται ο βασικότερος ενοχοποιητικός παράγοντας.
Αν το αίμα έχει αποκλειστεί πλήρως, μπορεί να προκληθεί καρδιακή προσβολή. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων για άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Τα συμπτώματα είναι τα εξής:
-Στηθάγχη ή πόνος στο στήθος: Εμφανίζεται συνήθως στη μέση ή στην αριστερή πλευρά του στήθους.
-Δύσπνοια: Μπορεί να συμβεί αν η καρδιά δεν αντλεί αρκετό αίμα σύμφωνα με τις ανάγκες του σώματος.
-Καρδιακή ανεπάρκεια. Λόγω της μειωμένης ροής αίματος (ή λόγω καρδιακής προσβολής), η καρδιά μπορεί να γίνει πολύ αδύναμη για να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος.
Πρώτες βοήθειες
Καλέστε άμεσα ένα ασθενοφόρο. Γενικότερα, υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Σκεφτείτε τι τρώτε και συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή.

 Αρρυθμία

Η αρρυθμία (ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός), αναφέρεται σε οποιαδήποτε αλλαγή από το φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό που κάνει την καρδιά να χτυπά πολύ γρήγορα ή πολύ αργά. Μερικοί ασθενείς μπορεί να μην αισθάνονται συμπτώματα και στην περίπτωση αυτή, ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα θα βοηθήσει τον γιατρό να ανιχνεύσει την αρρυθμία. Οι άνθρωποι με υγιή καρδιά μπορεί να έχουν καρδιακό ρυθμό μεταξύ 60-100 χτύπων ανά λεπτό όταν είναι ήρεμοι. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον τύπο της αρρυθμίας:
Ταχυκαρδία (η καρδιά χτυπάει ταχύτερα από το φυσιολογικό), συμπτώματα:
-Ζάλη
-Λιποθυμία ή σχεδόν λιποθυμία
-Ξαφνική αδυναμία
-Δυσκολία στην αναπνοή
Βραδυκαρδία (η καρδιά χτυπά πιο αργά από το φυσιολογικό), συμπτώματα:
-Στηθάγχη ή πόνος στο στήθος
-Προβλήματα συγκέντρωσης
-Αίσθημα κόπωσης
-Εφίδρωση
Πρώτες βοήθειες
Καλέστε αμέσως ένα ασθενοφόρο. Αν γνωρίζετε τον τρόπο, κάντε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Αν δεν υπάρχει κανείς που να γνωρίζει, κάντε μόνο θωρακικές μαλάξεις.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια συμβαίνει όταν η καρδιά δεν αντλεί αίμα όπως πρέπει. Μπορεί να προκληθεί από στενές αρτηρίες ή από υψηλή αρτηριακή πίεση, καθιστώντας την καρδιά πολύ αδύναμη για να αντλεί σωστά το αίμα. Περίπου 670.000 άτομα στην ηλικία των 65 ετών διαγιγνώσκονται με καρδιακή ανεπάρκεια κάθε χρόνο.
Η σύγχρονη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας έχει τρεις στόχους: την βελτίωση των συμπτωμάτων, την επιβράδυνση της εξέλιξης και την μακροχρόνια επιβίωση.
Φάρμακα που αποφορτίζουν την καρδιά, εξισορροπούν τις απελευθερούμενες ορμόνες και αυξάνουν την ροή του αίματος σε ζωτικά όργανα όπως είναι τα διουρητικά, οι β-αναστολείς, οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου και σε ορισμένες περιπτώσεις και οι αναστολείς της αλδοστερόνης αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της φαρμακευτικής θεραπείας της καρδιακής ανεπάρκειας και χρησιμοποιούνται ευρέως στη χώρα μας.
Προκαλείται από πολλές καταστάσεις που καταστρέφουν τον καρδιακό μυ. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι:
-Έλλειψη αντοχής
-Ταχυπαλμίες
-Πονόλαιμος
-Οίδημα στους αστραγάλους
-Απώλεια όρεξης
-Κατακράτηση υγρών και νερού
Καλέστε τις τοπικές ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Αν ο ασθενής δεν είναι αλλεργικός, ας μασήσει και ας καταπιεί μια ασπιρίνη. Πάρτε νιτρογλυκερίνη, αν συνταγογραφηθεί. Κάντε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση αν το άτομο δεν έχει τις αισθήσεις του.
Πρώτες βοήθειες
Δώστε το φιλί της ζωής, μόνο αν τα παιδιά καταρρεύσουν ή όταν υπάρχει περίπτωση πνιγμού, υπερβολικής δόσης φαρμάκων ή δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα.
Δίνοντας ένα αναψυκτικό ή κάτι παρόμοιο σε έναν αφυδατωμένο άνθρωπο, κάνετε την κατάσταση χειρότερη. Αυτά τα ποτά μπορούν μόνο να επιδεινώσουν την κατάσταση της υγείας του. Ωστόσο, το νερό μπορεί να αλλάξει την κατάσταση προς το καλύτερο.
Μην τοποθετείτε πάγο απευθείας στο δέρμα σε περίπτωση μελανιάς. Αντ ‘αυτού, βάλτε ένα λεπτό φράγμα (για παράδειγμα ένα πανί) ανάμεσα στο δέρμα και τον πάγο για 20 λεπτά και στη συνέχεια, αφαιρέστε το. Περιμένετε 20 λεπτά και επαναλάβετε τη διαδικασία. Επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία αρκετές φορές, θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα.
Μην ρίχνετε πίσω το κεφάλι όταν έχετε ρινορραγία, επειδή το αίμα θα βρεθεί στο πίσω μέρος του λαιμού σας, προκαλώντας βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Αντιθέτως, κρατήστε το κεφάλι σας σε ουδέτερη θέση με το πηγούνι παράλληλα με το έδαφος και κρατήστε πιεσμένη τη μύτη. Αυτή η διαδικασία θα δώσει άμεση πίεση.
Μην χτυπάτε κάποιον στην πλάτη, την ώρα που πνίγεται. Αυτό μπορεί να σπρώξει το φαγητό πιο βαθιά στην τραχεία. Αντ ‘αυτού, σταθείτε πίσω του, μετακινήστε τον προς τα εμπρός, τυλίξτε τα χέρια σας γύρω από τη μέση του και χτυπήστε τα μεταξύ των ωμοπλατών 5 φορές με το κάτω μέρος του χεριού σας. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τον σε ευθεία θέση και με την πλευρά του αντίχειρα πάνω στον αφαλό του, μετακινήστε γρήγορα τη γροθιά σας μέσα και προς τα πάνω.
Εναλλακτικά δείτε μέσω των φωτογραφιών τι πρέπει να κάνετε 
Το οινόπνευμα εντριβής, μειώνει τη θερμοκρασία του δέρματος επειδή στεγνώνει πολύ γρήγορα. Αλλά μπορεί να προκαλέσει υπερψύξη και ρίγη. Αν το δέρμα απορροφά το οινόπνευμα, αυτό θα οδηγήσει σε δηλητηρίαση. Αντ ‘αυτού, αφαιρέστε τα υπερβολικά ρούχα και πάρτε φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.