Header Ads

Νοστράδαμος – Ένας φωτισμένος νους. Από τον Θεό ή από τον Διάβολο;


Ο Μισέλ ντε Νοστρεντάμ ή εξελληνισμένα Νοστράδαμος, ήταν ένας Γάλλος ιατρός, φαρμακοποιός και αστρολόγος, ο οποίος ισχυριζόταν ότι προέβλεψε το μέλλον μέχρι το έτος 3787 μ.Χ!
Πολλοί είναι, άλλωστε, εκείνοι που ακόμη και σήμερα πασχίζουν να ερμηνεύσουν και να εξηγήσουν τους περίφημους “Αιώνες” του, αυτά τα ακατάληπτα τετράστιχα, που εμπεριέχουν, κατά τις εικασίες, τα μυστικά πολλών εκατοντάδων χρόνων.

Τα τετράστιχα αυτά γράφτηκαν με έναν παράξενο τρόπο, χωρίς λογική, χωρίς σύνταξη, χωρίς κάποιον φανερό ειρμό, με λέξεις που θα έλεγε κανείς ότι βγήκαν από τα χείλη ενός υπνωτισμένου.
Μα, και ο ίδιος ο Νοστράδαμος είχε προειδοποιήσει τους περίεργους:
“Όσοι διαβάσουν αυτούς τους στίχους, ας σκεφτούν βαθιά. Οι βέβηλοι και οι αδαείς ας μην τους πλησιάσουν. Μακριά από αυτούς όλοι οι αστρολόγοι, οι ανόητοι και οι βάρβαροι!”
Επομένως, για να μπορέσει να διαβάσει κάποιος τους περίφημους στίχους του Νοστράδαμου, θα πρέπει προηγουμένως να τους αποκρυπτογραφήσει. Αλλά, όταν τελικά το κατορθώσει, θα ανακαλύψει ορισμένα γεγονότα και πρόσωπα, τα οποία συνέβησαν ή έζησαν δεκάδες χρόνια ή και αιώνες ακόμη μετά τον φημισμένο προφήτη του 16ου αιώνα.

Μισέλ ντε Νοστρεντάμ (14/12/1503 – 02/07/1566)
Εν ολίγοις, αναφέρονται στους στίχους του διάσημες προσωπικότητες και σπουδαία ιστορικά γεγονότα, όπως ο Λουδοβίκος ο 16ος, ο Ναπολέων ο Βοναπάρτης, οι μεγάλοι πόλεμοι έως και η απελευθέρωση του Παρισιού.
Μα, ποιος ήταν άραγε αυτός ο άνθρωπος; Ήταν ένας επιστήμονας; Ένας τρελός; Ένας τσαρλατάνος και απατεώνας; Ή ήταν άραγε ένας φωτισμένος νους από τον Θεό ή από τον Διάβολο;
Ο Μισέλ ντε Νοστρεντάμ γεννήθηκε μια Πέμπτη, στις 14 Δεκεμβρίου του 1503, στο Σαιν-Ρεμί-ντε-Προβάνς της Γαλλίας. Το γενεαλογικό του δέντρο, όμως, είχε τις ρίζες του πολύ μακριά από τη γενέτειρά του. Ο παππούς του, ο Πιέτρο ντε Νόστρα Ντόνα, ήταν ένας Ιταλός ιατρός, Ισραηλίτης, που τον τράβηξε στην Προβηγκία το πνεύμα της ανοχής που βασίλευε εκεί.
Το σπίτι στο οποίο θεωρείται πως γεννήθηκε ο Νοστράδαμος, στο Saint-Remy-de-Provence
Μα και ο παππούς του, από την πλευρά της μητέρας του, ήταν επίσης ιατρός που επιδιδόταν στην αστρολογία και πολλοί τον θεωρούσαν μάγο.
Αυτοί οι δύο άνθρωποι, λοιπόν, επηρέασαν έντονα και καθοριστικά τον νεαρό Νοστράδαμο, με τον οποίο ο πατέρας του, συμβολαιογράφος από το Σαιν-Ρεμί, δεν μπορούσε να ασχοληθεί και ιδιαιτέρως.
Τον ανέθρεψαν με χριστιανικές αρχές, αλλά συγχρόνως του μετέδωσαν τα μυστικά και τις παραδόσεις των προγόνων τους. Έτσι, από πολύ μικρός ο Μισέλ έμαθε να παρασκευάζει σκόνες και φάρμακα, να συλλέγει και να διατηρεί βότανα με θεραπευτικές ιδιότητες και να προσανατολίζεται προς την ιατρική.
Επιπλέον, τον μύησαν σε βιβλία ακατάληπτα, γεμάτα καβαλιστικά σχέδια και τύπους και του επέτρεψαν να παρακολουθεί τις μαγικές ιεροτελεστίες τους, μαθαίνοντάς του να διαβάζει το “μεγάλο βιβλίο του ουρανού” της Προβηγκίας. Ήταν αυτό το ίδιο βιβλίο στο οποίο, πολύ πριν από αυτόν, οι μάντεις της αρχαίας Αιγύπτου και οι μάγοι της Χαλδαίας έμαθαν να αποκαλύπτουν τα θεσπέσια μυστικά της ουράνιας μηχανικής.

Έτσι, σε ηλικία 17 ετών, ο νεαρός Μισέλ Νοστράδαμος ήταν ήδη ένα τέρας μορφώσεως! Ήξερε λατινικά, ελληνικά και εβραϊκά και ήταν πια ώριμος για σοβαρές μελέτες. Και μετά τον θάνατο του παππού του, από την πλευρά της μητέρας του, έφυγε για την Αβινιόν.
Στην παπική πόλη με τις παρφουμαρισμένες γυναίκες, που σκορπούσαν με μεγάλη ευκολία τα φιλιά και τα χάδια τους, ο Μισέλ δεν παρασύρθηκε στις επίγειες απολαύσεις. Προτιμούσε να συνομιλεί με τους συμφοιτητές του για τα διλήμματα της Επιστήμης, για την αστρολογία και την ιατρική και να τους βεβαιώνει με επιμονή πως η Γη είναι στρογγυλή.
Κατόπιν, στράφηκε στη φιλοσοφία και την ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, έως ότου μια επιδημία τον έφερε προς την Τουλούζη και το Μπορντό.
Στην Τουλούζη, όμως, αντίκρισε ένα φρικώδες θέαμα. Κάτω από το κεντρικό τόξο της καινούριας γέφυρας Σαιν-Μισέλ ήταν κρεμασμένο ένα σιδερένιο κλουβί, μέσα στο οποίο έκλειναν τους βλάσφημους και τους βύθιζαν στο ποτάμι μέχρις ότου πεθάνουν.

Τέσσερα χρόνια μετά, επέστρεψε στο Μονπελιέ, για να λάβει το δίπλωμά του. Εκεί παντρεύτηκε μια νέα κοπέλα καλής οικογενείας, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι. Αλλά οι δυσκολίες με την Ιερά Εξέταση τον υποχρέωσαν να ξαναρχίσει τα ταξίδια του.
Δεν επέστρεψε στο Μονπελιέ, παρά μονάχα για να παρευρεθεί στον θάνατο της γυναίκας και των δύο παιδιών του. Κατόπιν, περισσότερο για να ξεχάσει, παρά από περιέργεια, εξακολουθούσε να περιπλανιέται από τη μια πόλη της Γαλλίας στην άλλη.
Πολλές φορές ο ιατρός Νοστράδαμος χρειάστηκε να παλέψει με αυταπάρνηση εναντίον μιας φοβερής μάστιγας της εποχής, την πανώλη. Η πανώλη ήταν τότε μια νέα, άγνωστη ασθένεια, η οποία εξολόθρευσε ολόκληρους πληθυσμούς σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Ο Νοστράδαμος έζησε αυτή τη φρίκη σε διάφορες πόλεις, όπως στη Μασσαλία, στη Λυών και στη Σαλόν. Μάλιστα, στην τελευταία αυτή πόλη πήγε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ιατρός, εγκαταστάθηκε μόνιμα και παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με την Άννα Πονσάρντ, μια όμορφη χήρα με την οποία έκαναν έξι παιδιά.


Μετά την κόλαση της ζωής, ξαναβρήκε την ευτυχία. Από εκείνη τη στιγμή επέστρεψε στις λεγόμενες “ουράνιες επιστήμες”, αν υποτεθεί ότι είχε ποτέ απομακρυνθεί από αυτές. Εγκατέστησε στο σπίτι του ένα είδος αστεροσκοπείου και πάνω από τις στέγες, στρέφοντας το τηλεσκόπιό του προς τον ουρανό, έτσι που προκαλούσε φόβο σε όσους τον έβλεπαν, ξαγρυπνούσε νύχτες ολόκληρες, μελετώντας τα άστρα.
Το 1550 δημοσίευσε τις πρώτες “Προφητείες” του, ένα είδος καζαμία της χρονιάς, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Αλλά δεν ήταν τίποτε μπροστά στους “Αιώνες”, τα περίφημα τετράστιχα, των οποίων η δημοσίευση ξεκίνησε το 1555.
Οι Προφητείες του Νοστράδαμου, έκδοση του 1568
Αυτός ο μάγος που ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε ένα άλμα δύο και πλέον χιλιάδων ετών στο μέλλον, πίστευε με πάθος στις επεμβάσεις των υπερφυσικών όντων, όσο κι αν αυτό που προέλεγαν ήταν τρομερότερο από την πανώλη.
Και, από αυτής της απόψεως, ο Νοστράδαμος ανήκε στην εποχή του, μια εποχή στην οποία κυριαρχούσαν οι προλήψεις, οι δεισιδαιμονίες, τα ελιξίρια του έρωτα και του θανάτου, τα δηλητήρια και τα καταπότια, αλλά προ πάντων η μαγεία.
Άλλωστε, εκείνη την ακόμα σκοτεινή εποχή, μεταδίδονταν από στόμα σε στόμα διάφορες απίθανες ιστορίες. Έλεγαν, για παράδειγμα, πως στη Σαξονία, ένα φέρετρο, που ήταν σκεπασμένο με μαύρο σεντόνι, διέσχιζε τον ουρανό, ακολουθούμενο από ένα πλήθος ανθρώπων ντυμένων στα μαύρα.
Επίσης, έλεγαν πως κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, φαρμακερά βέλη έπεφταν από το στερέωμα, δίχως να πληγώνουν κανέναν, ενώ τέρατα και δαιμόνια έκαναν τάχατες την εμφάνισή τους σε διάφορες περιοχές.

Όλος αυτός ο σκοταδισμός και η έλλειψη μόρφωσης χαρακτήριζαν την εποχή στην οποία έζησε ο Νοστράδαμος. Όσο για τον ίδιο, ήταν ένας ακούραστος ταξιδιώτης, ένας περιπλανώμενος, που επισκέφθηκε την Ισπανία και τη Γερμανία και που, σε κάθε χώρα, μιλούσε άπταιστα την τοπική διάλεκτο, σαν να ήταν γέννημα και θρέμμα της.
Όταν γίνεται λόγος για τις προφητείες του Νοστράδαμου, σκέπτεται κανείς τους “Αιώνες”. Αλλά πριν από αυτά τα μυστηριώδη τετράστιχα, πραγματοποίησε και άλλες προφητείες κατά τη διάρκεια της περιοδείας του από τόπο σε τόπο.

Τετράστιχο από τη συλλογή του Νοστράδαμου που εκδόθηκε στη Lyon το 1555
Κάποτε, λοιπόν, σε έναν δρόμο συνάντησε έναν φτωχό μοναχό. Σταμάτησε αμέσως το μουλάρι του, κατέβηκε και γονάτισε. Σε εκείνους που τον είδαν έκπληκτοι να τιμά τόσο έναν άγνωστο και άσημο καλόγερο, δήλωσε αινιγματικά:
“Είναι σωστό να γονατίζουμε μπροστά στον Πάπα”.
Πράγματι, είκοσι χρόνια αργότερα, ο φτωχός μοναχός έγινε ο Πάπας Σίξτος Ε’.

Μια άλλη φορά ήταν φιλοξενούμενος ενός άρχοντα της Λωραίνης, ο οποίος είχε δύο γουρουνόπουλα, ένα άσπρο κι ένα μαύρο. Σε μια στιγμή, ο οικοδεσπότης ρώτησε τον Νοστράδαμο:
-Μπορείς να μαντέψεις το μέλλον τους;
-Φυσικά. Το άσπρο θα το φάει ένας λύκος κι εσείς θα φάτε το μαύρο, απάντησε ο προφήτης.
Εν αγνοία, όμως, του Γάλλου αστρολόγου, ο άρχοντας διέταξε τους υπηρέτες του να σφάξουν το άσπρο γουρουνόπουλο και να το βάλουν στη σούβλα. Αργότερα, όταν το γεύμα τελείωσε, είπε στον Νοστράδαμο:
-Έπεσες έξω. Φάγαμε το άσπρο γουρουνόπουλο.
-Όχι. Το μαύρο φάγαμε, αποκρίθηκε με βεβαιότητα ο παράξενος μάντης.
Τότε, ο άρχοντας της Λωραίνης κάλεσε τον μάγειρα και του ζήτησε εξηγήσεις. Και ο τελευταίος του αποκάλυψε ότι, μόλις έβαλαν το άσπρο γουρουνόπουλο στη σούβλα, ένας λύκος όρμησε και το άρπαξε. Έτσι, αναγκάστηκαν να σφάξουν και να ψήσουν το μαύρο.

Το 1554, οι κάτοικοι ενός χωριού της Προβηγκίας παρουσίασαν στον Νοστράδαμο ένα παιδί, το οποίο είχε γεννηθεί νεκρό και με δυο κεφάλια και ένα αρνί, που είχε επίσης γεννηθεί με δύο κεφάλια. Τότε, ο Γάλλος πολυμαθής εξήγησε στον Κυβερνήτη της Προβηγκίας ότι τα δύο αυτά τερατόμορφα πλάσματα προμήνυαν δύο μεγάλους θρησκευτικούς πολέμους. Όντως, η Προβηγκία δεν άργησε να μετατραπεί σε πεδίο άγριων και αιματηρών θρησκευτικών συμπλοκών.

Όλα αυτά και πολλά παρόμοια εδραίωσαν τη φήμη του Νοστράδαμου, ο οποίος δεν άργησε να βρει μια πάμπλουτη και πανίσχυρη πελάτισσα στο πρόσωπο της θρυλικής Αικατερίνης των Μεδίκων, η οποία ήταν γνωστή μαικήνας των Τεχνών.
Η Αικατερίνη των Μεδίκων υπήρξε Βασίλισσα και σύζυγος του Βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκου του Β’. Λάτρης της αστρολογίας, αλλά και των Απόκρυφων Επιστημών, η Βασίλισσα είχε χτίσει έναν πύργο στο ιδιόκτητο ανάκτορό της στο Παρίσι, για να παρατηρεί από εκεί τους αστερισμούς.
Φυσικά, διέθετε το απαιτούμενο και άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο μαγείας. Από την πατρίδα της, την Ιταλία, η Αικατερίνη των Μεδίκων είχε φέρει κοντά της τον διάσημο αστρολόγο Λούκα Γκαουρίτσο, προστατευόμενο του Πάπα Παύλου του Γ’. 

Ο Γκαουρίτσο ήταν εκείνος που είχε προβλέψει τη βασιλεία του συζύγου της, του Ερρίκου του Β’, αλλά και τον θάνατό του κατά την τραγική μονομαχία του με τον Κόμη Μοντγκόμερι.
Η μοιραία μονομαχία μεταξύ του Ερρίκου Β’ και του Gabriel Montgomery
Μα, το παράδοξο ήταν πως οι προφητείες του Γκαουρίτσο ήταν και αυτές καταγεγραμμένες στους “Αιώνες” του Νοστράδαμου. Ο Λούκα Γκαουρίτσο τις είχε διατυπώσει επτά χρόνια πριν τη μοιραία πραγματοποίησή τους.
Η Βασίλισσα, ανήσυχη, θέλησε να γνωρίσει τον Νοστράδαμο, στον οποίο ο Κυβερνήτης της Προβηγκίας διαβίβασε τη διαταγή του Βασιλιά να παρουσιαστεί στη γαλλική Αυλή.
Ο αστρολόγος ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου του 1555. Τα ταξίδια ποτέ δεν τον πτοούσαν. Παραδόξως, δεν είχε προβλέψει ότι στον δρόμο θα τον έπιαναν οι ληστές και θα τον απογύμνωναν από όλα τα αγαθά του.
Εν τέλει, στο Παρίσι, ο Βασιλιάς Ερρίκος ο Β’ τον εγκατέστησε σ’ ένα πολυτελέστατο μέγαρο, όπου οι ρευματισμοί τον κάρφωσαν ανήμπορο στο κρεβάτι για οκτώ ημέρες. Όταν επιτέλους σηκώθηκε στα πόδια του, παρουσιάστηκε στην Αυλή, όπου τον ανέμεναν σαν να ήταν ο Μεσσίας.

Ο Νοστράδαμος δεν άργησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εύνοια της Βασίλισσας, η οποία τον συμβουλευόταν για τα πάντα, ως ιατρό και ως μάγο.
Από τον επιστήμονα ιατρό, η Αικατερίνη ζήτησε τη συνταγή εναντίον της στειρότητας. Πράγματι, εκείνος της έδωσε ένα παράξενο παρασκεύασμα και η Βασίλισσα της Γαλλίας απέκτησε πολλά παιδιά. Φυσικά, ο διάσημος αστρολόγος κλήθηκε να προβλέψει και το μέλλον τους.
Έτσι, το 1560, στο παραμυθένιο Κάστρο του Σομόν επιδόθηκε σ’ ένα αλλόκοτο πείραμα. Με το αίμα ενός περιστεριού σχεδίασε στις γωνίες ενός μαγικού καθρέφτη διάφορα καβαλιστικά σχήματα. Ύστερα, επί ολόκληρες νύχτες, καλούσε επίμονα να εμφανιστεί ενώπιόν του στον καθρέφτη ο Άγγελος Αναήλ. Τελικά, την τεσσαρακοστή πέμπτη νύχτα, ο Άγγελος παρουσιάστηκε και του είπε: “Είμαι στις διαταγές σου!” Αμέσως μετά, εξαφανίστηκε.
Η Αικατερίνη των Μεδίκων, κατά τη διάρκεια της απόκρυφης τελετής μπροστά στον μαγικό καθρέφτη, όπου εμφανίζονται τα παιδιά της
Ο Νοστράδαμος άνοιξε τότε την πόρτα και κάλεσε την Αικατερίνη. Όταν η Βασίλισσα μπήκε στο δωμάτιο, στον καθρέφτη εμφανίστηκαν οι τρεις γιοι της και ο Βασιλιάς της Ναβάρρας, δηλαδή ο μελλοντικός Ερρίκος ο Δ’, οι οποίοι άρχισαν να κάνουν τον γύρο του καθρέφτη.
Ο γιος της Φραγκίσκος ο Β’ έκανε δύο γύρους. Ο άλλος γιος της Κάρολος ο Θ’ έκανε δεκατέσσερις γύρους, ενώ ο μικρότερος γιος της ο Ερρίκος ο Γ’ έκανε δεκαπέντε και τέλος, ο Ερρίκος της Ναβάρρας εικοσιένα γύρους. Κάθε γύρος αντιστοιχούσε στα χρόνια της βασιλείας του καθενός.
Οι προβλέψεις του επαληθεύτηκαν. Ο Νοστράδαμος απέκτησε τεράστια φήμη και επιρροή. Αργότερα, ο γιος της Αικατερίνης, ο Κάρολος ο Θ, τον έκανε επίσημο ιατρό και σύμβουλό του.

Ο Μισέλ Νοστράδαμος πέθανε στις 2 Ιουλίου του 1566, σε ηλικία 63 ετών, από τα αρθριτικά του. Την παραμονή του θανάτου του είχε πει στον φίλο του Σαβινύ:
“Με την ανατολή του ήλιου δε θα είμαι ζωντανός…”
Πραγματικά, όταν ανέτειλε ο ήλιος, ο Σαβινύ μπήκε στο δωμάτιό του και βρήκε τον Νοστράδαμο νεκρό στο κρεβάτι του. Η κηδεία του τελέστηκε με κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια. Και η Αικατερίνη των Μεδίκων έζησε αρκετά, για να δει επαληθευμένες όλες τις προφητείες του.
Όταν ήρθε η ώρα της να ταξιδέψει και αυτή για τον άλλο κόσμο, στον οποίο είχε κάθε λόγο να φοβάται πως θα κατέληγε στην Κόλαση, θυμήθηκε την προφητεία του τρανού ιατρού, φαρμακοποιού και αστρολόγου:
“Θα πεθάνετε κοντά στο Σαιν-Ζερμαίν.”
Αλλά το πώς θα πραγματοποιούνταν αυτή η προφητεία ήταν άγνωστο, αφού εκείνη, την ώρα που ψυχορραγούσε, βρισκόταν πολύ μακριά από το Σαιν-Ζερμαίν. Ζήτησε, τότε, να της φέρουν τον εξομολογητής της, αλλά δεν τον έβρισκαν. Αυτός που βρήκαν ήταν ο Αββάς ντε Σαιν-Ζερμαίν!
Η Αικατερίνη των Μεδίκων κατάλαβε και είπε:
“Τώρα πια μπορώ να πεθάνω…”
Για άλλη μια φορά, η προφητεία του Νοστράδαμου είχε επαληθευτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.