Header Ads

Μπρόκολο – Από τα ισχυρότερα λαχανικά του πλανήτη μας - Τα οφέλη

Το μπρόκολο που, τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από έρευνες το έχουν φέρει στην κορυφή των σημαντικότερων για την υγεία μας λαχανικών.



Το έχουν κατατάξει ανάμεσα στους σημαντικότερους συμμάχους μας, στην προσπάθεια πρόληψης, καταπολέμησης και θεραπείας των σημαντικότερων ανισορροπιών – παθήσεων -ή νοσημάτων φθοράς.
Το μπρόκολο με βοτανικό όνομα Brassica oleracea var. Italica, ανήκει στο ίδιο είδος με
~ το λάχανο – Brassica oleracea var. capitata
~ το κουνουπίδι – Brassica oleracea var. botrytis
~ τα λαχανάκια βρυξελών – Brassica oleracea var. gemmifera
~ το κόκκινο λάχανο – Brassica oleracea var. capitata f. rubra
~ το κάλε – Brassica oleracea var. sabellica
Η ταξιανθία του έχει σκούρο πράσινο χρώμα και είναι ελαφρώς αραιή.
Το όνομά του “μπρόκολο” προέρχεται από τον πληθυντικό της Ιταλικής λέξης broccolo- brocolli- που σημαίνει “η ανθισμένη κορυφή ενός λάχανου” όπως και η καταγωγή του εξ’ ου και η επιστημονική του ονομασία Κράμβη η λαχανώδης ποικιλία ιταλική –Brassica oleracea var. italica
Το μπρόκολο είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των σταυρανθών – κραμβοειδών του γένους κράμβη Brassica
της οικογένειας Brassicaceae
του γένους Brassica και
του είδους oleracea
Είναι λαχανικό και προήλθε από το άγριο λάχανο μετά από συνεχείς καλλιέργειες στη βόρεια Μεσόγειο, ξεκινώντας από τον έκτο αιώνα π.Χ. που είχαν βάση την εξέλιξη των ταξιανθιών.
Το μπρόκολο έχει τις ρίζες του σε πρωτόγονες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και πιθανότατα βελτιώθηκε μέσω τεχνητής επιλογής στη νότια ιταλική χερσόνησο ή τη Σικελία.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι το μπρόκολο είναι γνωστό εδώ και 2000 χρόνια
Οι Ιταλοί το τιμούσαν ιδιαίτερα-εξ άλλου μην ξεχνάμε και την ονομασία του-και ήταν από τα σχεδόν καθημερινά εδέσματα του τραπεζιού τους.
Σήμερα, αν κάποιος αποφασίσει να ρωτήσει τους ερευνητές, ποιο
θεωρούν ως το πλέον αποτελεσματικό για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών λαχανικό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιλέξουν να του πουν “το μπρόκολο”.
Και αυτό γιατί, το μπρόκολο ανήκει στην κατηγορία των πιο υγιεινών λαχανικών και
έρχεται σε βοήθεια των ίδιων των κυττάρων μας.
Τα κύτταρά μας καθημερινά προσβάλλονται από τις γνωστές μας πια ελεύθερες ρίζες, οι οποίες και τα καταστρέφουν.
Όπως και σε παλαιότερα άρθρα μου έχω επισημάνει, ο οργανισμός μας διαθέτει τους κατάλληλους αμυντικούς μηχανισμούς, ώστε να μπορεί κάθε φορά που βάλλεται, να αποκρούει τις επιθέσεις.
Η καθημερινότητά μας όμως, όπως έχει εξελιχθεί, είναι σκληρή απέναντί μας και το άγχος,
το στρες,
η αβεβαιότητα,
η ρύπανση της ατμόσφαιρας και τόσα πολλά άλλα, συμβάλλουν στην αύξηση των ελεύθερων ριζών προκαλώντας το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι υπεύθυνο για μια πληθώρα ανισορροπιών του οργανισμού μας όπως:
~ καρδιαγγειακά νοσήματα
~ κατάθλιψη
~ παχυσαρκία
~ διάφορες μορφές καρκίνου
~ διαβήτης τύπου 2
~ γήρανση του δέρματος και πολλά-πολλά άλλα
Ανισορροπίες δηλαδή, που τα τελευταία χρόνια τείνουν να γίνουν μόνιμες καταστάσεις και εδώ είναι που το μπρόκολο έρχεται προς βοήθεια του οργανισμού μας με τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C,
με το κάλιο,
το σελήνιο,
τις φυτικές ίνες,
το ασβέστιο,
το χρώμιο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό καθώς διευκολύνει τη δράση της ινσουλίνης στο κύτταρο και άρα ιδιαίτερα απαραίτητο στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
το φυλλικό οξύ, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά στην εγκυμοσύνη, διότι θεωρείται υπεύθυνο για την σύνθεση του DNA του εμβρύου, η δε
απουσία του -του φυλλικού οξέος- συνδέεται με νευρολογικά προβλήματα του εμβρύου και με μειωμένη ανάπτυξή του.
Και δεν σταματάμε εδώ-
Το μπρόκολο περιέχει τις περίφημες και ισχυρότατες isothiocyanates, οι οποίες είναι ισχυρότατες αντικαρκινικές,
αντιοξειδωτικές και αποτοξινωτικές ουσίες.
Οι isothiocyanates είναι μιά ομάδα φυτοθρεπτικών στοιχείων, που στοχεύουν και αποκλείουν το μεταλλαγμένο γονίδιο p53 που συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου.
Το γονίδιο p53 κατέχει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου διατηρώντας τη γενετική σταθερότητα
Όταν αυτό το γονίδιο έχει υποστεί ζημιά ή έχει μεταλλαχθεί σταματά να προσφέρει την ίδια προστασία, διότι το γονίδιο p53 υπό φυσιολογικές συνθήκες καταστέλλει τον καρκίνο όταν όμως μεταλλαχθεί η ικανότητα της καταστολής του χάνεται και μετατρέπεται σε ογκογονίδιο, δηλαδή σε γονίδιο που προκαλεί καρκίνο, αλλά και οστεοαρθρίτιδα,
ρευματοειδή αρθρίτιδα,
συστημικό ερυθηματώδη λύκο,
σύνδρομο Sjogren.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι μεταλλάξεις αυτές βρίσκονται σε περίπου το ήμισυ όλων των ανθρώπινων καρκίνων.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ιατρικής Χημείας, ο ερευνητής Xiantao Wang του Πανεπιστημίου Georgetown και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα αποτελέσματα των isothiocyanates
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτές ήταν σε θέση να αφαιρούν το ελαττωματικό γονίδιο p53 και στη θέση του αφήνουν την υγιή εκδοχή του.
Ας παρακολουθήσουμε την indole-3-carbinol (I3C), μία από τις isothiocyanates
Η indole-3-carbinol (I3C) επεμβαίνει στον ανθρώπινο μεταβολισμό και
ειδικότερα στον μεταβολισμό των οιστρογόνων και έχει την ικανότητα να μειώνει τη συχνότητα των καρκινικών όγκων.
Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθά στην προστασία όλων των κυτταρικών δομών, συμπεριλαμβανομένου του DNA, συμμετέχει στις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του οργανισμού, ενισχύει το χρόνο ζωής των κυττάρων, αναστέλλουν τον καρκίνο  
του μαστού,
του τραχήλου,
του ενδομητρίου,
του προστάτη,
του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου της ουροδόχου κύστης .
Έτσι μπορούμε να πούμε πως το μπρόκολo:
1) φροντίζει την καρδιά μας
2) μειώνει τον κίνδυνο, μαζί με τα άλλα κραμβοειδή λαχανικά, εμφάνισης εγκεφαλικού σύμφωνα με μακροχρόνια επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard
3) μας παρέχει εξαιρετική αντικαρκινική προστασία – η χημειοπροστατευτική δράση των σταυρανθών λαχανικών είναι αξιοθαύμαστη
4) ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα καθώς μασάμε η indole-3-carbinol (I3C)  μετατρέπεται σε μία άλλη ουσία την DIM, η οποία έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα των λευκών κυττάρων και των λεμφοκυττάρων – δηλαδή των “φρουρών” του ανοσοποιητικού συστήματος,
5) προστατεύει το δέρμα μας από τις βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία
6) προστατεύει το στομάχι μας
7) ωφελεί τα μάτια μας, καθώς μαζί με το σπανάκι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard.
Επίσης η μειωμένη όραση είναι μια κοινή συνέπεια της γήρανσης.
Δύο από τα κύρια καροτενοειδή στο μπρόκολο η lutein και zeaxanthin, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο οφθαλμικών διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως και η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει νυχτερινή τύφλωση, η οποία μπορεί να αντιστραφεί με βελτιωμένη κατάσταση βιταμίνης Α.
Το μπρόκολο περιέχει β-καροτένιο, το οποίο το σώμα μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, έτσι το μπρόκολο μπορεί να ενισχύσει και την όραση σε άτομα με χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Α.
8) προστατεύει τα μωρά από γενετικά ελαττώματα και αναπηρίες
9) προστατεύει από δυσκοιλιότητες
10) από αιμορροΐδες
11) βοηθάει στη μείωση της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από σοβαρές ασθένειες των πνευμόνων
12) προστατεύει από το διαβήτη και βοηθάει στη μείωση της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από αυτόν
13) προστατεύει από την υψηλή χοληστερόλη
14) από παχυσαρκία και
15) από εγκεφαλικά επεισόδια 
16) προστατεύει ολόκληρο τον οργανισμό μας από το οξειδωτικό στρες – 200mg βλαστάρια μπρόκολου την ημέρα μετριάζουν τη βλάβη από το οξειδωτικό στρες που προκαλεί ο διαβήτης 2 – τα αντιοξειδωτικά του μπρόκολου, και γενικά τα αντιοξειδωτικά, αδρανοποιούν τις ελεύθερες ρίζες, αναστέλλοντας την καταστρεπτική δράση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.