Header Ads

Kaizen: Το ιαπωνικό τρικ που καταπολεμά την τεμπελιά

 Οι περισσότεροι από εμάς θέτουμε συχνά μεγαλεπήβολους στόχους που θέλουμε να φέρουμε εις πέρας, ωστόσο κάπου στη διαδρομή παρατάμε την προσπάθεια απογοητευμένοι. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε παρόμοια κατάσταση δοκιμάστε ένα ιαπωνικό τρικ που καταπολεμά την τεμπελιά.


Στην ιαπωνική κουλτούρα συγκεκριμένα, υπάρχει η πρακτική του Kaizen, η οποία περιλαμβάνει την ιδέα της «αρχής του ενός λεπτού» για την αυτοβελτίωση.

Η απλή αλλά αποτελεσματική μέθοδος στηρίζεται στην ιδέα ότι κάποιος πρέπει να κάνει κάτι για ένα μόνο λεπτό, κάθε μέρα την ίδια ώρα.

Ένα τόσο απλό εγχείρημα μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και από τον πιο τεμπέλη άνθρωπο καθώς πρόκειται για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Είτε πρόκειται για ασκήσεις γυμναστικής είτε για να διαβάσετε ένα ξενόγλωσσο βιβλίο δεν θα φαίνεται σαν κάτι δυσάρεστο το οποίο θα περιμένετε να τελειώσει, αλλά αντίθετα θα είναι μια δραστηριότητα που θα σας φέρνει χαρά και ικανοποίηση.

Ξεκινώντας με μικρά βήματα κάθε φορά σύντομα θα πετύχετε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Είναι σημαντικό βέβαια να ξεπεράσετε την όποια έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να έχετε στις ικανότητες σας, καθώς και να απελευθερώσετε τον εαυτό σας από αισθήματα ενοχής και ανικανότητας.

Χρειάζεται να βιώσετε την αίσθηση της νίκης και της επιτυχίας για να προχωρήσετε μπροστά.

Ως επακόλουθο θα αρχίσετε σταδιακά να αυξάνετε την ποσότητα του χρόνου που ξοδεύετε κάνοντας την εργασία που έχετε θέσει στον εαυτό σας.

Στην αρχή μπορείτε να προσπαθήσετε για πέντε λεπτά περισσότερο, ωστόσο σύντομα θα αυξήσετε τον χρόνο στη μισή ώρα και στη συνέχεια ακόμη περισσότερο.

Με τον τρόπο αυτό, η αρχή ενός λεπτού σας επιτρέπει να δείτε την πρόοδο που έχετε κάνει.

Η λέξη Kaizen προέρχεται από την Ιαπωνία και είναι σύνθετη, το «kai» σημαίνει αλλαγή και το «ζεν» σημαίνει σοφία.

Η μέθοδος εφευρέθηκε από τον Masaaki Imai, ο οποίος πιστεύει ότι αυτή η φιλοσοφία μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία και στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Με την πρώτη ματιά, η πρακτική αυτή μπορεί να φαίνεται αμφίβολη και αναποτελεσματική για τους ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει με τα δυτικά πρότυπα της επιτυχίας, που ορίζουν ότι χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να καταφέρεις κάτι.

Ωστόσο στην πραγματικότητα όταν προσπαθείς να αλλάξεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα τότε συνήθως καταλήγεις να τα παρατάς.

Η μέθοδος Kaizan είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να επιχειρήσει σε σχεδόν κάθε τομέα της ζωής του. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, συχνά εφαρμόζεται για τη βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συνειδητοποιήσετε τι είναι αυτό που θέλετε να επιτύχετε και είστε ήδη έτοιμοι να ξεκινήσετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.