Header Ads

Χαμομήλι – Ένα φυτικό φάρμακο με λαμπρό μέλλον

 Χαμομήλι – Matricaria chamomilla ή Matricaria recutita

Το χαμομήλι είναι γνωστό στην ανθρωπότητα από αρχαιοτάτων χρόνων και ένα από τα αρχαιότερα φαρμακευτικά βότανα.

Το χαμομήλι , όπως σίγουρα έχουμε ακούσει οι περισσότεροι , έχει χρησιμοποιηθεί ως φυτικό φάρμακο για ποικίλες ασθένειες εδώ και αιώνες.
Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου όπως σε πολλές χώρες τις Ευρώπης , της Αμερικής , ειδικά στο Μεξικό αλλά και της Αυστραλίας και της Αφρικής.
Οι πρόσφατες μελέτες για το χαμομήλι έδειξαν και πιθανά οφέλη στη θεραπεία της υπεργλυκαιμίας και των διαβητικών επιπλοκών και βέβαια επιβεβαίωσαν τις χρήσεις του χαμόμηλου για την ίαση του άγχους και της κατάθλιψης.
Επίσης έχουν παρατηρηθεί ιδιότητες που έχουν συμβάλλει στην ισορροπία της χοληστερόλης , αλλά και ισχυρές αντιοξειδωτικές.
Μια ακόμη σημαντική ιδιότητα που παρατηρήθηκε σε πρόσφατες μελέτες για το χαμομήλι είναι η  δυνατότητά του να βελτιώνει τη λειτουργία του οργανισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ασθενείς με χρόνια αϋπνία.
Τα αποξηραμένα λουλούδια του χαμομηλιού περιέχουν πολλά τερπενοειδή και φλαβονοειδή , τα οποία του προσδίδουν αλλά και ενισχύουν τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Όλα τα  παρασκευάσματα του χαμομηλιού χρησιμοποιούνται για πολλές ανισορροπίες και ασθένειες του οργανισμού, όπως ο πυρετός,
οι φλεγμονές,
οι μυϊκοί σπασμοί,
οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως,
η αϋπνία,
τα έλκη,
τα τραύματα,
οι γαστρεντερικές διαταραχές,
ο ρευματικός πόνος ,
οι αιμορροΐδες.

Σε πρόσφατες ανασκοπήσεις περιγράφεται η χρήση του χαμομηλιού στην παραδοσιακή ιατρική όσον αφορά την αξιολόγηση των θεραπευτικών και προληπτικών ιδιοτήτων του, θεωρώντας το ως θεραπευτικό παράγοντα που προάγει την ανθρώπινη υγεία.

     Χαμομήλι το θεραπευτικό λοιπόν και ας ετοιμάσουμε ένα θεραπευτικό μπάνιο:
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για τη χαλάρωση των μυών μας από την κούραση , την ανακούφιση του οργανισμού μας από το άγχος και το στρες της ημέρας , την προαγωγή του ύπνου μας και την προστασία από την αϋπνία που μπορεί να μας προκαλέσει η ένταση ,   από ένα ζεστό μπάνιο ενισχυμένο με ένα ισχυρό ρόφημα χαμομηλιού.
Το νερό του μπάνιου μας , ενισχυμένο με ρόφημα χαμομηλιού , είναι ένας θαυμάσιος , φυσικός θεραπευτικός τρόπος , για να χαρίσουμε σε ολόκληρο τον οργανισμό μας τις ιδιότητές του , όπως την καταπραϋντική του επίδραση στο νευρικό μας σύστημα , σε συνδυασμό  δε με την καταπραϋντική λεβάντα , το υπέροχο τριαντάφυλλο, και το άγγιγμα του αναζωογονητικού bergamot , θα κάνουμε το μπάνιο μας θεϊκή απόλαυση!
Ας το ετοιμάσουμε:
Ρίχνουμε στο νερό της μπανιέρα μας ένα δυνατό έγχυμα χαμομηλιού – περίπου 1l
Σταλάζουμε στο νερό μας –
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
4 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο
Ανακατεύουμε και βυθιζόμαστε στο ζεστό νερό της μπανιέρα μας και απολαμβάνουμε τη μαγεία του και τις θεραπευτικές ιδιότητες του χαμομηλιού –  μένουμε στο νερό μας όσο είναι ζεστό , περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα.
tips:
1) To μπάνιο του χαμομηλιού είναι ιδανικό και σε περιπτώσεις κυστίτιδας , καθώς μειώνει υπερβολικά την ένταση των συμπτωμάτων.
2) Το μπάνιο του χαμομηλιού ανακουφίζει την ερεθισμένη επιδερμίδα καθώς το χαμομήλι καταπολεμά τις φλεγμονές και οι αντισηπτικές και ενυδατικές του ιδιότητες το καθιστούν χρήσιμο στη θεραπεία της ακμής και του εκζέματος.

Οι σπουδαίες ιδιότητες και δράσεις του χαμομηλιού απορέουν από τις ισχυρότατες φυτοθρεπτικές ουσίες που περιέχει όπως τα φλαβονοειδή apigenin,
quercetin,
patuletin,
luteolin και τα γλυκοσίδια τους

Σημειώσεις:
1) Άτομα που είναι αλλεργικά στα βότανα του γένους αμβροσία και στο χρυσάνθεμο μπορεί
να είναι αλλεργικά και στο χαμομήλι και για αυτό πρέπει να είναι πολύ προσεχτικά και ίσως να χρειάζεται να το αποφεύγουν.
2) Αν υπάρχει αντιπηκτική θεραπεία και χορηγούνται αντιπηκτικά φάρμακα δεν πρέπει παράλληλα να παίρνουμε χαμομήλι λόγω των αντιπηκτικών του ιδιοτήτων.
3) Πάντα χρησιμοποιoύμε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας.
4) Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού.
5) Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
6) Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.