Header Ads

Το ελαιόλαδο και το πεπτικό μας σύστημα

 Έχουμε σκεφτεί άραγε κάποια στιγμή, ότι το πεπτικό μας σύστημα είναι ένα από τα κύρια σημεία επαφής που διαθέτουμε, του εσωτερικού μας κόσμου με τον εξωτερικό;

Ότι το πεπτικό μας σύστημα διαθέτει ένα από τα πλουσιότερα δίκτυα νεύρων που ελέγχουν τόσο την λειτουργία αυτού του ίδιου, όσο και και ολόκληρου του οργανισμού μας με την συνεργασία ενός μεγάλου φάσματος ορμονών;

Ότι το πολυδαίδαλο εντερικό νευρικό μας δίκτυο που έχει στην δικαιοδοσία του να ελέγχει και να ρυθμίζει τις λειτουργίες του πεπτικού μας συστήματος έχει ονομαστεί από τον Michael Gershon “The Second Brain “ – δεύτερος εγκέφαλος;
Καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη είναι η σημασία του για να του δοθεί αυτό το όνομα από τον πρόεδρο του τμήματος Ανατομίας και Μοριακής Βιολογίας του New York-Presbyterian Hospital / Columbia University Medical Center;
Και μεταξύ άλλων ο Michael Gershon, εμπειρογνώμονας του αναδυόμενου τομέα της neurogastroenterology , μας επισημαίνει πως το δίκτυο αυτό στο εσωτερικό της κοιλιακής μας χώρας υπερβαίνει κατά πολύ της απλής διαδικασίας της πέψης!
Αυτός ο δεύτερος εγκέφαλος είναι εξοπλισμένος με τις δικές του αισθήσεις και αντανακλαστικά και μπορεί να ελέγχει τη συμπεριφορά του εντέρου ανεξάρτητα από τον εγκέφαλο!
Ο βαθμός των αλληλεπιδράσεων και της συνέργειας μεταξύ των διαφόρων μερών του πεπτικού συστήματος είναι πραγματικά εκπληκτική!
Για άλλη μιά φορά οι ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι “είμαστε ότι τρώμε”
Η υγεία και η ζωτικότητά μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά λειτουργεί το πεπτικό μας σύστημα, ούτως ώστε να μπορεί να εφοδιάζει τον οργανισμό μας με τους “δομικούς λίθους” που χρειάζεται.
Αν η πέψη δεν λειτουργεί καλά, ότι και να τρώμε δεν απορροφάται σωστά και ο οργανισμό μας θα εμφανίσει κάποια στιγμή τα συμπτώματα της έλλειψης κάποιων απαραίτητων συστατικών.
Και θα μου πείτε γιατί τα γράφω όλα αυτά;
Μα για να εντείνω την προσοχή μας σε ένα σύστημα του οργανισμού μας που τις περισσότερες φορές το αγνοούμε και το παραμελούμε.
Το παραμελούμε και τις περισσότερες φορές του στερούμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να φέρει σε πέρας την αποστολή του
Ένα από τα πιο σπουδαία φυτικά δώρα, με το οποίο μας έχουν προικίσει η φύση και τα χώματα της χώρα μας είναι και το ελαιόλαδο!
Αυτό το μαγικό χρυσό δώρο των θεών!
Κλινικές έρευνες έχουν τεκμηριώσει ότι ο υγρός αυτός χρυσός είναι η μόνη άριστα ανεκτή από το στομάχι του ανθρώπου λιπαρή ουσία σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη.
Το λάδι δημιουργεί ένα αίσθημα κορεσμού και βοηθάει αποτελεσματικά στην πέψη των θρεπτικών συστατικών των τροφών,
παρουσιάζει τον καλύτερο δείκτη απορροφητικότητας και πεπτικότητας από τα εντερικά τοιχώματα από οποιαδήποτε άλλη λιπαρή ουσία.
Βοηθάει στη μείωση του γαστρικού υγρού εξομαλύνοντας έτσι το αίσθημα της δυσπεψίας και σιγά-σιγά μας απαλλάσσει από αυτή.
Χάρη στην μεγάλη του απορροφητικότητα από το βλεννογόνο των εντέρων, το ελαιόλαδο καταπραΰνει τα περισσότερα εντερικά σύνδρομα,
βοηθά στην άψογη λειτουργία του παχέος εντέρου, με αποτέλεσμα;
Μα να επουλωθούν τυχόν έλκη σε όποιο σημείο του πεπτικού μας συστήματος, να θεραπευτούν φλεγμονές,
προλαμβάνει και πολλές φορές, με τη συνεπικουρία μιας σωστής διατροφής, θεραπεύει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και
μειώνει, αρχικά, αισθητά τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας μέχρι που τα εξαλείφει τελείως.
Αυτά και πολλά άλλα – στα οποία θα αναφέρομαι κατά καιρούς – είναι τα οφέλη, φίλοι μου, του λαδιού μας.
Του ελαιόλαδου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.