Header Ads

9 «αθώες» συνήθειες που βλάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού. Όταν είναι εξασθενημένο, ο οργανισμός είναι ευάλωτος σε ιούς, βακτήρια και ασθένειες. Αυτήν την περίοδο λόγω πανδημίας του  κορονοϊού επιβάλλεται να θωρακίσουμε το ανασοποιητικό μας στο έπακρο.


Το να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι σε ιούς είναι ο πρωταρχικός μας στόχος
Εκτός από το πλύσιμο των χεριών, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε που θα πρέπει να ακολουθούμε ως ευαγγέλιο όλη μας τη ζωή προκειμένου να αποκτήσουμε υγιείς συνήθειες και να είμαστε θωρακισμένοι έναντι ιώσεων και διαφόρων παθήσεων.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία
Μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά είναι μέλημα όλων μας.  Ακόμη, τα προβιοτικά βελτιώνουν τη συνολική υγεία ενώ μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης κρυολογήματος ή γρίπης, αναφέρει ο Abinash Virk, M.D., του τμήματος μεταδοτικών ασθενειών στο Mayo Clinic Health System. Πάρε τα προβιοτικά που χρειάζεσαι από τροφές όπως το γιαούρτι και το κεφίρ.

Βιταμίνη D
«Η βιταμίνη D είναι η θρεπτική ουσία-κλειδί που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να διατηρήσει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει την ευαισθησία στις μολύνσεις».  Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι κρόκοι αυγών και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως ο χυμός πορτοκαλιού και τα ξηρά δημητριακά. Ακόμη, μπορείς να προσθέσεις συμπληρώματα διατροφής στη ρουτίνα σου.

Περισσότερο νερό
Οι περισσότεροι δεν πίνουμε πολύ νερό, κάτι που βλάπτει αμέσως το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ιδανικά, πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό των 235 ml. την ημέρα, κι ακόμη περισσότερο αν ιδρώνουμε, σύμφωνα με τη Δρ. Levine. Η σωστή ενυδάτωση βοηθά στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος ενώ το νερό φεύγει μέσω του ιδρώτα, της ούρησης, τις απαραίτητες λειτουργίες για να μείνουμε υγιείς.

Κοιμηθείτε 7-8 ώρες
Στη διάρκεια του ύπνου το σώμα αναβαθμίζει το τμήμα του ανοσοποιητικού που είναι υπεύθυνο για την επίθεση σε βακτήρια, ιούς και άλλους εισβολείς. Όταν δεν κοιμάστε επαρκώς, το σώμα δεν μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τις ασθένειες, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι καθυστερείτε να συνέλθετε από κοινές ιώσεις, όπως το κρυολόγημα.

Πάψτε να είστε μοναχικοί
Πενταετής μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που αισθάνονταν μόνοι, είχαν υψηλότερα επίπεδα νορεπινεφρίνης, της ορμόνης που ενισχύει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία επουλώνουν τις πληγές. Στην πορεία όμως, απορρυθμίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού που καταπολεμά τους ιούς, καθιστώντας τον οργανισμό ευάλωτο σε ασθένειες.

Ασκηθείτε
Η απουσία σωματικής δραστηριότητας μπορεί να επιμηκύνει τη διάρκεια μιας ασθένειας. Βρετανική μελέτη έδειξε ότι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού διήρκησαν 42% περισσότερο σε εθελοντές που έκαναν άσκηση μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο σε σύγκριση με όσους έκαναν αεροβική άσκηση πέντε φορές την εβδομάδα. Η αδράνεια οδηγεί επίσης σε πιο σοβαρά συμπτώματα.

Μειώστε το στρες
Το έντονο στρες λόγω τραυματικού γεγονότος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό. Το χρόνιο στρες από την άλλη, καταστρέφει το ανοσοποιητικό. Οι άνθρωποι που βιώνουν στρεσογόνες εμπειρίες, κρυολογούν συχνότερα.

Κόψτε τα κορεσμένα λιπαρά
Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής. Αντίθετα, τα ακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι αντιφλεγμονώδη και βοηθούν το σώμα στον έλεγχο των πρωτεϊνών μέσω των οποίων ο οργανισμός αναγνωρίζει τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Αντιβιοτικά μόνο με συνταγή γιατρού
Τα αντιβιοτικά διαταράσσουν τη σχέση του ανοσοποιητικού με τα καλά και κακά βακτήρια. Μελέτες έδειξαν ότι τα αντιβιοτικά μειώνουν κάποια λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις ασθένειες. Μπορεί ο οργανισμός να αντιμετωπίζει πιο γρήγορα μια ασθένεια όταν παίρνετε αντιβίωση, μόλις την σταματήσετε όμως, το ανοσοποιητικό είναι πιο ευάλωτο.

Το αδύναμο ανοσοποιητικό συντρόφου
Ο σύντροφός σας έχει αδύναμο ανοσοποιητικό: Αν ο/η σύντροφός σας δεν έχει ισχυρό ανοσοποιητικό, είναι πιθανό να υποφέρετε μαζί του! Αυτό οφείλεται σύμφωνα με τους ερευνητές, στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που ζουν μαζί έχουν το ίδιο περιβάλλον και υιοθετούν παρόμοιες συνήθειες.

Μειώστε το αλκοόλ στις κοινωνικές σας δραστηριότητες
Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ καταστέλλει το ανοσοποιητικό επειδή καθιστά τα λευκά αιμοσφαίρια λιγότερο αποτελεσματικά στην εξόντωση των επιβλαβών βακτηρίων. Ακόμη και μια ολόκληρη μέρα μετά την κατανάλωση αλκοόλ, το σώμα είναι λιγότερο ικανό να αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις.

Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες
Ένα υγιές βάρος σάς προστατεύει από ασθένειες. Η παχυσαρκία λόγω κακής διατροφής μπορεί να μεταβάλει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα σας. Το λίπος της κοιλιάς και το λίπος γύρω από τα όργανα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα περισσότερο από το συνολικό σωματικό λίπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.